Отминаващата 2023 г. се оказа важна за космоса - мисията

...
 Отминаващата 2023 г. се оказа важна за космоса - мисията
Коментари Харесай

Има ли над два пъти повече вода на луна на Юпитер, отколкото на Земята: Вижте космическите мисии за 2024 г.

 

Отминаващата 2023 година се оказа значима за космоса - задачата " Озирис-Рекс " на НАСА върна проба от метеорит, а индийската стратегия " Чандраян-3 " изследва Южния полюс на Луната. Настъпващата 2024 година се обрисува да бъде още една вълнуваща година за галактически проучвания.

Учените в този момент се надяват да разположат марсоход, който да изпраща изображения и данни назад на Земята

Няколко нови задачи в границите на програмата на НАСА " Артемис " ( " Артемида " ) ще бъдат ориентирани към Луната. Шест галактическите задачи, които се чакат през 2024 година, показват Асошиейтед прес и електронното издание " Конвърсейшън ", представени от Българска телеграфна агенция.

Името на задачата значи „ луноход “ на санскрит

Ето кои са те:

" Европа Клипър " (Europa Clipper)

НАСА ще изстреля " Европа Клипър ", която ще изследва една от най-големите луни на Юпитер - Европа. Тя е по-малка от естествения сателит на Земята, а повърхността ѝ е построена от лед. Под ледената си обвивка Европа евентуално крие солен океан, който съгласно учените съдържа над два пъти повече вода, в сравнение с всички океани на планетата ни, взети дружно.

С помощта на   " Европа Клипър " учените желаят да проучат дали океанът на луната Европа може да бъде уместно място за извънземен живот.

Прозорецът за изстрелване ще стартира на 10 октомври 2024 година и ще продължи 21 дни. Космическият уред ще бъде изстрелян с ракета на " Спейс Екс " и ще дойде до Юпитер през 2030 година

Artemis II ( " Артемида II " )

С задачата " Артемис ", наречена на сестрата близначка на Аполон в гръцката митология, НАСА възнамерява да се върне на Луната. Съединени американски щати ще изпратят хора на естествения сателит на Земята за първи път от 1972 г.  - в това число първата жена и първия цветнокож. Мисията включва и проекти за по-дългосрочно, стабилно наличие в космоса, което ще приготви НАСА за вероятно изпращане на хора още по-далеч - на Марс.

Снимка: ESA

Смята се, че това е и стъпка от пътешестване, което ще води човечеството до Марс

" Артемис II " е първият стадий от този проект с екипаж, като по време на 10-дневната задача на борда ще има четирима астронавти.

Стартът ѝ е плануван за ноември 2024 година Но има възможност да бъде отсрочен за 2025 година, според от това дали цялото належащо съоръжение - скафандри и кислородно съоръжение, е готово.

За първи път в задача до Луната ще взе участие жена - Кристина Кук

VIPER в търсене на вода на Луната

VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover - Роувър за проучване на полярните региони и летливите съединения) е робот с размерите на количка за голф, който НАСА ще употребява за проучване на Южния полюс на Луната в края на 2024 година

Първоначално планувана за изстрелване през 2023 година, НАСА отсрочи задачата, с цел да приключи повече проби на системата на спускаемия уред.

Снимка: NASA

Целта на задачата е да търси летливи субстанции - молекули, които елементарно се изпаряват - вода и въглероден диоксид, при лунни температури. Те биха могли да обезпечат запаси за бъдещи проучвания на Луната от хората.

Изстрелването и доставката на VIPER до лунната повърхнина са планувани за ноември 2024 година

Първият сигнал от спътника ни в Космоса съответства с рождения ми ден, сподели Райчо Райчев

Мисиите Lunar Trailblazer и PRIME-1

Подобно на VIPER, задачата Lunar Trailblazer също ще търси вода на Луната.

Но до момента в който VIPER ще кацне на повърхността на Луната и ще изследва в елементи избран регион покрай Южния полюс, Lunar Trailblazer ще обикаля към естествения сателит на Земята, като ще мери температурата на повърхността и ще картографира разположението на водните молекули по цялата Луна.

Снимка: NASA

Мисията Lunar Trailblazer може да бъде подготвена при започване на 2024 година

Тъй като обаче това е второстепенен потребен товар, времето за изстрелване на Lunar Trailblazer зависи от готовността за изстрелване на главния потребен товар. Lunar Trailblazer ще пътува с задачата PRIME-1, планувана за изстрелване в средата на 2024 година

PRIME-1 ще прави сондажи в Луната и ще тества апарата, предопределен за VIPER. Но датата на изстрелването евентуално ще зависи от това дали по-ранните изстрелвания ще се осъществят в точния момент.

От отломките на този удар е била основана и Луната

Японската задача към марсианските луни

Докато Луната има доста гости - огромни и дребни, роботизирани и с екипаж, планувани за 2024 година, то луните на Марс - Фобос и Деймос, също скоро ще имат клиент. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР